Daca nu ati auzit inca de aceasta prajitura o sa fiti surprinsa ce bunatate e. O prajitura cu foi fragede si aromate cu nuca si miere,crema de frisca si mascarpone, ce poate fi mai bun de atat? Este o prajitura fina si pufoasa care se topeste in gura, de o fragezime rara, deosebit de gustoasa si parfumata, cu care o sa va incantaticu siguranta musafirii de fiecare data cand o faceti. In plus nu o sa te mai saturi de ea si o sa pui reteta la loc de cinste astfel incat cand ai pofta de ceva dulce si bun sti exact unde sa apelezi.

Si acum sa trecem la treaba si sa vedem de ce ingrediente ai nevoie. 

Ingrediente necesare pentru foi: 150 grame de miere de albine, 140 grame de nuca macinata, 500 grame de faina de tip 000, 70 grame de unt cu minim 80% grasime, 80 grame de zahar, 2 oua, 1 lingurita esenta de rom sau de vanilie, cum va place, un pic de sare, 1 lingurita de praf de copt.

Ingrediente necesare pentru crema: 250 grame de mascarpone, 550 ml de smantana pentru frisca cu minim 30% grasime, 130 grame de zahar, 1 lingurita de esenta de vanilie., 50 grame de nuca macinata.

Ingrediente necesare pentru glazura: 130 gr ciocolata alba, 60 ml smantana pentru frisca, 50 gr ciocolata neagra.

Cum se prepară?

Intr-un vas punem mierea si zaharul apoi ouale si mixati pana ce devin cremoase. Adaugati untul moale si mixati in continuare pana ce se incorporeaza bine, apoi, adaugati nuca si amestecati cu o spatula, puneti romul sau esenta de vanilie, dupa bunul plac si la final adaugati si faina amestecata cu praful de copt.

Framantati energic pana ce obtineti un aluat omogen nelipicios. Atentie aluatul nu trebuie sa fie foarte tare, pentru a-l putea intinde cu usurinta. Puneti aluatul intr-o punga de plastic sau il inveliti in folie si lasati totul la frigider timp de 2 ore. Apoi impartiti aluatul in 4 parti egale si intindeti foile pe o tava de preferabil cu diametrul de 30/24 cm.

Cu aluatul taiat de la marginile celor 4 foi mai formam inca o foaie, deci la final vom avea 5 foi. Coaceti foile in cuptorul preincalzit la 150 de grade timp de 10 minute, dar verificati atent pentru ca fiind subtiri se pot arde foarte usor.

Cum se prepară crema?

Întru-un vas puneti mascarponele, pe care initial l-ati lasat la temperatura camerei, frisca rece, zaharul si mizati continuu pana ce obtineti o crema pufoasa. La final adaugati esenta de vanilie si nuca macinata si amestecati usor.

Cum se prepară glazura? 

Puneti smantana pentru frisca pe foc si lasati-o pana ce ajunge la punctul de fierbere si dati deoparte. Adaugati-o peste ciocolata alba si amestecati energic. Separat topiti ciocolata neagra si o puneti intr-un pos anume pentru a face linii fine.

Cum se asamblează?

Am ajuns si la momentul mult dorit, unde dupa atatea procedee puteti in sfarsit asambla prajitura. In tava in care ati copt foile puneti hartie de copt apoi foile una cate una si umpleti-le cu crema impartita in mod egal.

Acum trebuie sa va inarmati cu rabdare pentru ca nu puteti manca din prajitura chiar acum, deoarece va trebui sa stea la rece pentru timp de 4 ore, pana ce se intareste un pic crema.

Glazurati prajitura pe deasupra cu ciocolata alba iar cu cea neagra trasati linii de ciocolata neagra, dar nu inainte ca ciocolata alba sa se intareasca. Apoi cu ajutorul unei scobitori trasati linii perpendiculare pe cele de ciocolata neagra, in ambele sensuri si veti obtine un decor de-a dreptul uimitor.

Nu va speriati ca nu este dificil deloc trebui doar sa fiti atente cand trasati ciocolata in mod alternativ. Dupa ce ati terminat cu decorarea prajiturii puneti la rece si lasati-o la frigider peste noapte. Abia a doua zi va puteti bucura de gustul ei inconfundabil.

Chiar daca trebuie sa va infrangeti pofta pentru o noapte, merita asa ca va doresc inca de pe acum spor la treaba.

Poftă bună!

Foto: dna. Dragan Mirela